неделя, 30 май 2010 г.

Франкфурт, еко-фестивали и танци

В последните две седмици ме няма в блогопространството, та реших да обобщя какво ме занимава през тези дни и да оправдая липсата на време за Интернет. Само че и това няма да е лесна задача :) и ще се наложи да е доста пъстроцветно, събрано отвсякъде...

Тази седмица бях във ваканция - немците празнуват доста Петдесетница или поне го имат като неработен ден, а в някои университети даже дават и по една седмица почивка. В случая бях от ощастливените студенти, затова реших да оползотворя времето и да се разходя до един от големите европейски центрове, който същевременно е и сравнително близо (3 часа с влака от Щутгарт): Франкфурт на Майн. Е, видях го и него, но не успя да ме възхити или вдъхнови особено. Впечатлиха ме обаче някои интересни неща. Например, аз пътувах с един приятел и като слязохме на гарата, трябваше да почакаме половин час моя приятелка да ни посрещне, така че решихме да се поразходим из околността. Въпросната околност си изглеждаше съвсем като център, най-малкото защото беше празничен ден и въпреки това по улиците имаше доволно много хора. В празничните дни, както и обикновено в неделя, в Германия е мъртвило. Освен в баш центъра на по-големите градове. Добре де, ама този център беше малко странен, защото накъдето и да се обърнеш, имаше само секс-клубове, стриптийз-барове, разнообразни магазини, еротични кина и други заведения от този сорт (включително публични домове). Та това беше първото ми впечатление от Франкфурт, а и на всеки турист, който идва с влак и тръгва да се разхожда по главните улици без екскурзовод или пътеводител. По-късно се оказа, че Франкфурт открай време си е бил някакъв център на проституцията, защото в един музей видях да се продава историческа книга с тази тематика. Не бях очаквала това от "финансовата столица на Европа", но ето че комбинацията съществува и то даже може би в симбиоза.

Прилагам и малко снимков материал, като задачата е общо взето "открий къде е кранът на картинката" - немците строят, строят... Но любима ми е последната, готино място да си седнеш :Р



Освен с ученето, което този път ще пропусна като тема, се занимавам и с подготовката на най-големия младежки фестивал за опазване на околната среда в Баден-Вютемберг (Das Jugend-Umwelt-Festival Aufstand 2010). Той е инициатива на младежката организация към NABU (тук на английски), която пък е една от най-големите и влиятелни еко-асоциации в Германия. Основно с организацията се занимават трима човека, които карат доброволческа година в асоциацията преди следването. Останалите помагаме кой както може - търсим интересни теми и хора за уъркшопове (извинявам се за чуждата дума, но не й знам превод), правим дизайн за информационните материали, развиваме рекламна дейност за фестивала и т.н. Цялото събитие се провежда на една голяма поляна 3 дни, хората спят на палатки, има осигурена кухня - веганска 0.о, през деня са разнообразните уъркшопове, а вечер има филми на еко-теми, концерти, театър и други подобни неща. Тази година гост ще бъде една от съоснователките на Зелените в Германия, която междувременно обаче заради разминавания в идеологията не е вече в партията - Юта Дитфурт. Очаква се тя малко да разбуни духовете, тъй като е провокативна личност, но да видим какво ще стане 3-6 юни: следва продължение...

И да не забравя да отбележа, че днес се навърши една година от абитуриентския ми бал :) Тази година за съжаление май времето не е било по-хубаво. Странно е да гледам снимки от изпращанията на приятели, които завършват - осъзнавам, че времето в България не е спряло, както често имам чувството, понеже съм далеч.

Като за завършек и илюстрация на растящата ми информираност относно португалския език и Бразилия, едно забавно откритие... Всъщност, забавно за мен и евентуално за българите, предполагам че за една част от бразилците не е особено приятно страната им да става известна с това. Затова предупреждавам, че не го прилагам като типично за Бразилия, а само за успокоение, че и по-лоши трендове от чалгата има :Р Е, сега феновете на чалгата биха казали, че това отдавна е ясно, ама аз просто не съм от тях. Затова ми е по-трудно да го осъзная.

петък, 14 май 2010 г.

прогресът на науката и постигнатите мечти

http://bnt.bg/bg/news/view/28414/rodilka_na_62_godini

Днес случайно попаднах на сайта на БНТ (обикновено се информирам от други източници), където забелязах куриозното заглавие "Да родиш на 62". Както съм си разсеяна, прочетох "Да се родиш на 62" и в началото не му обърнах много внимание, защото реших, че е някоя прочувствена история за преоткритата младост на стари години.

Това и се оказа, само че не както си го бях представила. Спомняте ли си новината преди няколко месеца, че 11-годишно момиче от ромски произход родило? Сега пък става дума за жена на 62, която родила близначета след ин-витро оплождане с донорска яйцеклетка. След като изгледах репортажите, останах някак объркана и притеснена. Медицинските аспекти ги оставям на лекарите - дали изобщо трябва да се позволява бременност на такава възраст, след като усложненията са твърде вероятни, почти задължителни. Въпросът е, това допустимо ли е от социална гледна точка или не?

Според БНТ случаят предизвикал както възхита, така и възмущение. Добре, аз искам да попитам тези, които се възхищават от смелостта на 62-годишната жена да осъществи мечтата си: какво ще кажете за мечтата на децата й да бъдат здрави и да бъдат отгледани от майка, а не от баба? Разбирам много добре, че животът ти може да се развие по такъв начин, че да пропуснеш фертилната възраст. Но моля ви, ако мечтата ми е да имам деца, няма ли да се замисля по-рано как да я осъществя? Това първо. И второ, тази мечта аз мога да я нарека и егоистична прищявка, в зависимост от гледната точка.

Хич не искам да осъждам, но се чувствам толкова неестествено при тази новина, че реших да споделя. Друг е въпросът, че много родители и във фертилната възраст не могат да си отгледат децата нормално и това би могло да бъде аргумент. И все пак, моето мнение е, че границите на природата трябва да се уважават в случая.

вторник, 4 май 2010 г.

Витоша + ски?


Първоначално исках да озаглавя поста "Витоша / ски". Обаче така се губи идеята. Плюсчето е защото не става дума за Витоша СРЕЩУ ски, а за ски-туризма на Витоша и какво има да се случва с него. Какво трябва да се случи. Какво е тръгнало да се случва. Защо има протестиращи. Защо и срещу какво аз протестирам.

Преди няколко дни Върховният административен съд премахна забраната да се строи на Витоша, по-точно компанията "Витоша-ски" да започне проекта си. Дали това решение е правилно или не, няма как да отсъдя - не познавам правната гледна точка. Познавам мнението на компанията обаче. Според тях този проект е безвреден за околната среда и ще доведе до голямо икономическо развитие не само на региона, но и на българския туризъм като цяло. Освен това те твърдят, че по този начин ще стимулират младежта да спортува и с това ще допринесат за здравето на българския народ. Или поне на софиянци.

Това са три твърдения. Ето защо аз смятам, че тези твърдения не са никаква причина за строежа на многобройни нови ски-съоръжения на Витоша, а само замазване на очите и манипулация на хората:

1. Проектът НЕ Е безвреден за околната среда. Ако беше безвреден, нямаше защо толкова хора да си губят времето да правят екологични оценки, да ги внасят в различни институции и да протестират. Чела съм оценките, познавам плана и помня как взривяваха морени на Витоша. Но няколко морени не са нищо в сравнение с декарите гори, които предстои да бъдат изсечени и унищожаването на местообитания от Натура 2000. Нека се замислим: възможно ли е площта на пистите от сегашните 19 ха да се увеличи на 142,5 ха, без да се засегне ЧУВСТВИТЕЛНО природата? И не само това, ами да се наруши устройственият план на Природен парк Витоша, според който е законно и позволено само модернизирането и преустройството на сегашните съоръжения и ски-писти, но не и строителството на нови!

Ето го и планът за изграждане на нов ски-център.


2. Тук ще си позволя да цитирам свой приятел, който се изказа, че "еко-движенията спират икономическото развитие". Нека припомня, че и еко-активистите са хора. Ние не сме от друга планета и също искаме да живеем добре, в уредена държава със стабилна икономика! Но природата и икономиката не могат да бъдат противопоставяни като полюси. Това е смешно и означава, че приравняваме икономическия растеж и благополучие (като за второто дефинициите доста варират) с експлоатацията на природни ресурси. За съжаление това дълго време е било факт и все още продължава да се случва. Но има и друг път: устойчивото развитие. Ако отречем, че такава алтернатива съществува, значи отричаме, че можем да живеем в баланс със заобикалящия ни свят.

3. Ски-туризмът на Витоша ще получи нов тласък - само че за кого? За скиорите от чужбина, които могат да плащат скъпите такси, както стана на Банско. В младежта може да се инвестира и по друг начин - като се подобрят условията на Витоша, без да се впускаме в мегаломански проекти. Витоша и сега Е ски-дестинация. Витоша Е туристическа дестинация. Трябва да се разработи, но не мегаломански и така че някои хора да бъдат непропорционално облагодетелствани за сметка на нас.

Защото природата не е някакво абстрактно понятие, тя е ценност, тя е това, с което се гордея, когато мисля за България. Не със София, приличаща на свинарник, не с безогледното замърсяване или с това, че Черноморието ни е евтина дестинация за западни тийнове, които само гледат как да се напият и да се освинят... Не! Не с това. Но само това ще остане, ако позволим красивите места и кътчета да се съсипят едно по едно.

П.П. Един бърз послепис, понеже тъкмо влязох в сайта на проекта, "Аз обичам Витоша". Там е поставена следната анкета.
Какво мислите за проекта за обновяване на Алеко?
- По-добре от сегашното положениe
- Харесва ми
- Нищо не е необходимо да се прави на Алеко
- Супер е! Дано да стане по бързо

3 отговора "за" и един категорично против всякакво развитие на Витоша... Ако това са им представителните проучвания за мнението на хората...