сряда, 24 юни 2009 г.

Въпроси и отговори за Зелените...

Да бъдеш доброволец на Зелените значи да си в състояние да отговаряш на всички въпроси, които на някого могат да му хрумнат във връзка с партията, България, природата и т.н. Направо се чудя, дали някой разпитва толкова много онези младежи, които срещу някой лев раздават листовки за Синята кАолиция, за ГЕРБ с лика на Бойко или стоят в жълти фланелки пред щаба на НДСВ, докато отзад бичи "Не, не, не искам да повярвам, че друг някак все ще успее да те вземе оттук...". Последното е особено интересно, ако се разгледа посланието на припева в контекста на предстоящите парламентарни избори. А да не говорим как хубаво се връзва с един друг лозунг, "Купуването и продаването на гласове е престъпление!".

На мен ми се прииска да проследя най-често задаваните от хората "на улицата" въпроси и да се постарая да им намеря ако не дълъг и изчерпателен, то поне задоволителен за мнозинството отговор.

Въпрос #1: Защо не се коалирате?
(най-често го задават добронамерени към каузата хора, които обаче имат и пристрастия към Сини или други по вид политически образувания)
-> Зелените не се коалират, защото няма никоя политическа сила, която с някое свое действие да е доказала, че споделя ценностите им. Под ценности имам предвид не само морални възгледи, но и конкретни цели и начини за постигането им. И тъй като основната цел е разумното отношение към околната среда, за всеки човек, който не е малоумен, е ясно защо Зелените не искат да се коалират.

Въпрос #2: Но имате ли шанс въобще? Има ли кой да гласува за вас?
(обикновено върви в комплект с предишния)
-> Ако всеки се пита това и не гласува по същата причина, то Зелените определено няма да имат шанс. Човек трябва и да се замисли каква е била разликата между последните няколко правителства, и тогава да реши дали наистина гласът за Зелените ще бъде изгубен, или гласът, отишъл срещу БСП, тройната коалиция, ГЕРБ или който и да било от големите политически формации. Много хора вярват, че трябва да се гласува за "големите", за да има смисъл гласът. Е, аз знам за себе си: искам да гласувам ЗА, а не ПРОТИВ! Затова нека гласуваме по убеждения, а не според това на кого проучванията дават най-големи шансове.

Въпрос #3: Защо не се чува нищо за Зелените?
Когато ни зададат този въпрос на улицата, докато носим билбордовете или търкаляме Точката, отговорът е ясен: чува се! Стига да има кой да чуе... За съжаление простата истина е, че медиите като телевизия, радио, печат/билбордове са твърде скъпи, за да могат Зелените да си позволят масивна кампания. Но Интернет.. ето, ако четете това, значи се чува за Зелените, и още как! По-важното е, че ще продължи да се чува и след изборите.

Въпрос #4: Да, ама Зелените са само биолози. Други кадри нямат, способни ли са да ни управляват?
Съвсем не са само биолози и еколози. http://www.zelenite.bg/initiative-committee
От друга страна, нормално е процентът на тези хора да е по-голям точно при Зелените - след като се борят за природата, логично следствие е голяма част от тях да са точно онези професионалисти, на които им е омръзнало абсолютното безхаберие на властимащите. В случая става дума за отношението към природата на България, която трябва да се цени ако не като ценност с общочовешко и световно значение, то поне като национално богатство.
Като се има предвид, че последните правителства са все коалиционни, а и предстоящото се очертава такова, не разбирам тревогата на задаващите този въпрос. От Зелените еколозите, от останалите - останалото.

А пък ние продължаваме да търкаляме топката и да отговаряме на въпроси...