петък, 14 май 2010 г.

прогресът на науката и постигнатите мечти

http://bnt.bg/bg/news/view/28414/rodilka_na_62_godini

Днес случайно попаднах на сайта на БНТ (обикновено се информирам от други източници), където забелязах куриозното заглавие "Да родиш на 62". Както съм си разсеяна, прочетох "Да се родиш на 62" и в началото не му обърнах много внимание, защото реших, че е някоя прочувствена история за преоткритата младост на стари години.

Това и се оказа, само че не както си го бях представила. Спомняте ли си новината преди няколко месеца, че 11-годишно момиче от ромски произход родило? Сега пък става дума за жена на 62, която родила близначета след ин-витро оплождане с донорска яйцеклетка. След като изгледах репортажите, останах някак объркана и притеснена. Медицинските аспекти ги оставям на лекарите - дали изобщо трябва да се позволява бременност на такава възраст, след като усложненията са твърде вероятни, почти задължителни. Въпросът е, това допустимо ли е от социална гледна точка или не?

Според БНТ случаят предизвикал както възхита, така и възмущение. Добре, аз искам да попитам тези, които се възхищават от смелостта на 62-годишната жена да осъществи мечтата си: какво ще кажете за мечтата на децата й да бъдат здрави и да бъдат отгледани от майка, а не от баба? Разбирам много добре, че животът ти може да се развие по такъв начин, че да пропуснеш фертилната възраст. Но моля ви, ако мечтата ми е да имам деца, няма ли да се замисля по-рано как да я осъществя? Това първо. И второ, тази мечта аз мога да я нарека и егоистична прищявка, в зависимост от гледната точка.

Хич не искам да осъждам, но се чувствам толкова неестествено при тази новина, че реших да споделя. Друг е въпросът, че много родители и във фертилната възраст не могат да си отгледат децата нормално и това би могло да бъде аргумент. И все пак, моето мнение е, че границите на природата трябва да се уважават в случая.