вторник, 4 май 2010 г.

Витоша + ски?


Първоначално исках да озаглавя поста "Витоша / ски". Обаче така се губи идеята. Плюсчето е защото не става дума за Витоша СРЕЩУ ски, а за ски-туризма на Витоша и какво има да се случва с него. Какво трябва да се случи. Какво е тръгнало да се случва. Защо има протестиращи. Защо и срещу какво аз протестирам.

Преди няколко дни Върховният административен съд премахна забраната да се строи на Витоша, по-точно компанията "Витоша-ски" да започне проекта си. Дали това решение е правилно или не, няма как да отсъдя - не познавам правната гледна точка. Познавам мнението на компанията обаче. Според тях този проект е безвреден за околната среда и ще доведе до голямо икономическо развитие не само на региона, но и на българския туризъм като цяло. Освен това те твърдят, че по този начин ще стимулират младежта да спортува и с това ще допринесат за здравето на българския народ. Или поне на софиянци.

Това са три твърдения. Ето защо аз смятам, че тези твърдения не са никаква причина за строежа на многобройни нови ски-съоръжения на Витоша, а само замазване на очите и манипулация на хората:

1. Проектът НЕ Е безвреден за околната среда. Ако беше безвреден, нямаше защо толкова хора да си губят времето да правят екологични оценки, да ги внасят в различни институции и да протестират. Чела съм оценките, познавам плана и помня как взривяваха морени на Витоша. Но няколко морени не са нищо в сравнение с декарите гори, които предстои да бъдат изсечени и унищожаването на местообитания от Натура 2000. Нека се замислим: възможно ли е площта на пистите от сегашните 19 ха да се увеличи на 142,5 ха, без да се засегне ЧУВСТВИТЕЛНО природата? И не само това, ами да се наруши устройственият план на Природен парк Витоша, според който е законно и позволено само модернизирането и преустройството на сегашните съоръжения и ски-писти, но не и строителството на нови!

Ето го и планът за изграждане на нов ски-център.


2. Тук ще си позволя да цитирам свой приятел, който се изказа, че "еко-движенията спират икономическото развитие". Нека припомня, че и еко-активистите са хора. Ние не сме от друга планета и също искаме да живеем добре, в уредена държава със стабилна икономика! Но природата и икономиката не могат да бъдат противопоставяни като полюси. Това е смешно и означава, че приравняваме икономическия растеж и благополучие (като за второто дефинициите доста варират) с експлоатацията на природни ресурси. За съжаление това дълго време е било факт и все още продължава да се случва. Но има и друг път: устойчивото развитие. Ако отречем, че такава алтернатива съществува, значи отричаме, че можем да живеем в баланс със заобикалящия ни свят.

3. Ски-туризмът на Витоша ще получи нов тласък - само че за кого? За скиорите от чужбина, които могат да плащат скъпите такси, както стана на Банско. В младежта може да се инвестира и по друг начин - като се подобрят условията на Витоша, без да се впускаме в мегаломански проекти. Витоша и сега Е ски-дестинация. Витоша Е туристическа дестинация. Трябва да се разработи, но не мегаломански и така че някои хора да бъдат непропорционално облагодетелствани за сметка на нас.

Защото природата не е някакво абстрактно понятие, тя е ценност, тя е това, с което се гордея, когато мисля за България. Не със София, приличаща на свинарник, не с безогледното замърсяване или с това, че Черноморието ни е евтина дестинация за западни тийнове, които само гледат как да се напият и да се освинят... Не! Не с това. Но само това ще остане, ако позволим красивите места и кътчета да се съсипят едно по едно.

П.П. Един бърз послепис, понеже тъкмо влязох в сайта на проекта, "Аз обичам Витоша". Там е поставена следната анкета.
Какво мислите за проекта за обновяване на Алеко?
- По-добре от сегашното положениe
- Харесва ми
- Нищо не е необходимо да се прави на Алеко
- Супер е! Дано да стане по бързо

3 отговора "за" и един категорично против всякакво развитие на Витоша... Ако това са им представителните проучвания за мнението на хората...

2 коментара:

admin каза...

"Витоша и сега е ски център" е само с това всеки скиор би те оплюл ... и аман от такива манипулатори като вас ... какво слагате снимка с багер каточели незнаете че за полагане на каквито и да било тръби трябва да се изкопае малко - ама не трябва да настроите хората срещу проекта и го правите по най долния начин !

Сега ми изтрий коментара че да не внасям смут в малката ви "Еко" общност ...
ПС. колко ти плащат за това "безпрострастно" мнение ?

Dani каза...

Няма да изтрия коментара Ви. Все пак и това е мнение, макар и да не сте го обосновали в коментара си. Но за съжаление няма и да отговоря - няма как, без да изпадна в дърлене на лична основа.

Засега не се налага да ми плащат за мненията ми, давам ги безплатно ;)