сряда, 23 юни 2010 г.

Viva Vegetarissimo!

Надпис в зелено на входа на голям търговски център. До него - редовната дъска, на която е обявено с големи букви, че всеки следобед има отстъпки. Вегетарианска кухня, умерени цени - защо да не опитам? В крайна сметка удоволствието излиза малко по-солено (и то не на вкус), отколкото съм очаквала. Но поне съм опитала няколко нови за мен комбинации като например "руски яйца" (варени белтъци на половинки с неизвестен сос в тях, но доста вкусни).

Вегетарианството е нещо, което допреди два месеца смятах за тренд и/или за умопомрачение. Защо да се отказваш от нещо толкова вкусно като месото? Или за да бъда по-конкретна, от пастета, от луканката и суджука, от цвърчащите вурстчета, от рибеното филе, приготвено внимателно с правилните подправки... Да не говорим за варианта да не ядеш никакви животински продукти, няма вече мляко, няма сирене, няма яйца. Значи няма и палачинки, баница и всякакви други любими деликатеси.

Само че храненето не е същото като да си сложиш нещо в устата, да го сдъвчеш и да задоволиш физиологичните си потребности. Начинът на хранене: какво ядеш, как го ядеш, в какви количества го ядеш, може да бъде и начин да се самоопределиш.

Вегетарианец си, ако ядеш всичко останало освен месо и месни продукти. Има ги и така наречените лактовегетарианци, които са се отказали и от яйцата. Статистиките обикновено не обхващат тази разлика, така че не може да се каже каква част са те от вегетарианците като цяло. Веганите не ядат каквато и да била храна от животински произход. Има и още една възможност: суровоядци - те не обработват термично храната си. Това обаче е доста екстремно проявление и за него няма да става дума тук.

Етичния аспект
...на това да не ядеш месо/животински продукти? Много хора смятат, че хранейки се с плътта на други живи същества, накърняваш правото им на живот. В другата голяма група на про-вегетарианството са тези, които не отричат яденето на месо, яйца, риба по принцип, но в сегашните условия го намират за неприемливо. Наистина следва да се замислим откъде идват тези огромни, гигантски количества месо в супермаркета... Условията, при които се отглеждат пилетата, свинете, телетата, които после ядем, са най-често абсолютно неприемливи от морална гледна точка. Тук става дума за масовото "производство" или за големите ферми и кланици. Защо тези животни трябва да се раждат и да живеят в мъчения и болка? За да може средностатистическият човек да купува и яде месо всеки ден, евтино и навсякъде.

Аз не мога да си затворя очите и да кажа: човекът е по-висш и това оправдава всяко негово действие спрямо по-безпомощни същества като животните. Затова отглеждането им и убиването им в най-жестоки условия е всъщност еволюция на обществото ни, която осигурява прехрана на много хора и възможност да си купуват "достатъчно" месо. Точно защото ни е дадена възможността да мислим и разсъждаваме, да пишем безкрайно по блогове, да спорим и да се съмняваме, би трябвало да бъдем толерантни към по-слабите и да ограничаваме разпростирането на надмоществото си до "хуманни" измерения.

Но дори без какъвто и да било морал, вегетарианството пак има своите предимства пред прекомерната консумация на месо:
от здравна гледна точка.
Както вече споменах, за човека е нормално да се храни с месо, да пие мляко - ние не сме растителнояден вид. Друг е въпросът обаче, че физически не ни е позволено да прекаляваме, да надскачаме определени граници, особено по отношение на яденето на месо. Логично е: предците ни не са имали нашето развито общество, в което без да се налага цял ден да преследваш животно и да ходиш на лов, можеш по всяко време да си осигуриш тройно по-голямо количество месо. Без физическата активност обаче тази несъразмерна консумация води само до наднормено тегло и болестите, свързани с него - сърдечен инфаркт, атеросклероза, мозъчен инсулт, рак... списъкът се удължава с всяко следващо проучване върху хранителните навици. Много интересна информация има на тази страница - заслужава си да се прочете. Все пак всички искаме да живеем по-добре и по-дълго, дори и да не ни пука за това по колко пилета се отглеждат в клетка и колко жизнено пространство има всяко от тях. Тук между другото идва и въпросът, не е ли вредно месото от животни, които са били гледани в такива неприемливи условия?

След тези разсъждения аз реших да огранича консумацията си на месо и риба до минимум, което значи, че не мога с чисто сърце да се причисля към вегетарианците, но споделям начина им на мислене. Погледнато в дългосрочен план, колкото по-малко месо се купува, толкова по-малко ще се произвежда, което ще вдигне цените. А това от своя страна би нормализирало количествата, които имаме възможност да консумираме, така че да се снижи и нивото на заболяванията. Същевременно да се повиши качеството на животинските продукти, значи на живота на нашите съобитатели на планетата Земя.

6 коментара:

Lofoten каза...

Според мен клишето "крайностите са вредни" пасва много добре тук. Естествено всеки има някаква гледна точка, а понеже хората не са правени на конвейер, те не са еднакви и съответно имат различни нужди, което прави цялото това нещо много относително. От там идва и възможността лесно да бъдат представятни нещата според единия и другия светоглед. Както например вегетарианците казват, че месото е вредно, а месоядните точно обратното. И двете групи защитават позицийте си доста убедително. Е кой е прав ? Ами никой. Без месо не става, само на месо също. А между другото рибните продукти в Германия не би ли трябвало да са доста качествени ?

Dani каза...

Абе аз трябва да си ъпдейтна скоро мнението, защото прочетох и други аргументи от здравна гледна точка. Без месо става - на вегетарианците нищо им няма, ако водят пълноценен живот с движение и спазват балансирана диета. Въпросът е, че и само на месо става - има примери за това, предимно индианци...

А защо точно рибните продукти да са качествени? Повечето хранителни продукти в Германия са качествени, но това не значи, че е здравословно да се ядат :Р

Lofoten каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Lofoten каза...

Цитирам: "тази несъразмерна консумация води само до наднормено тегло". Излиза, че изискването към вегетарианците нужно за водене на нормален живот важи и за месоядните ^^. А след като вегетарианското е по-солено (информация пак от началото на поста ти), има ли смисъл в него :Р

Иначе споменах рибата, защото се води, че това е едно от най-чистите меса, също така и здравословни.
Не всички харесват специфичния вкус де...

Maria каза...

Намаляването на консумацията на месо няма никакъв негативен ефект върху физическото самочувствие на човек (дори на такъв ,който има физическо натоварване повече от 3 часа седмично).
Съгласна съм с всичко написано в публикацията ти,особено имайки предвид ,че от извстно време (последните два месеца) гледам да огранича месото до минимум и имам една-две седмици чисто без месо:)
Умереното вегетарианство (така да го нарека) има положителни физически ефекти, но психологическите са много по-положителни.Самата мисъл, че не ядеш бройлерно пиле, което е било излюпено с единнствената цел да бъде продадено и изядено, те кара да се чувстваш много добре.Веганството е скъпо(имам чувството особено в страни като България,а и имам познат веган), но вегетарианството е напълно достъпно за всеки,който е от така наречената "средна класа".
Лично аз възприемам вегетарианството като бунт срещу желанието да има голяма търговска печалба от всяко нещо(т.е. възприемам го като един вид част от бунта срещу оеднаквяването на мисленето на хората и срещу манипулацията на общественото мнение от медиите,което е първопричината за превръщането примерно на изкуството в бизнес, което лично мен страшно много ме дразни.)

Dani каза...

Мда, психологическите ефекти никак не са малки. Но има и негативна страна... например хора, които са спрели да ядат месо по морални причини, решават, че ето - това е вече напълно достатъчно, малко, но по силите им, и не правят нищо повече. Бойкотът сам по себе си обаче надали може да промени нещо, ако не сме по-многобройни. Аз бих предпочела да спомагам активно за промяна, отколкото така - "пасивно". Но пък в този случай е трудно да се намери активната алтернатива..