четвъртък, 21 октомври 2010 г.

Как се казваш?

Преди няколко дни в един разговор установих, че никой от присъстващите не си знаеше произхода или значението на името и се почувствах като голям nerd. Първо защото си знам моето, второ защото ми бяха известни някои общи факти. Ето част от тях:

-ел, -ела в края на името означава Бог (еврейски произход), например Емануил означава "Бог е с нас". Други примери са Михаела, Даниел, Емануела и т.н.

Изобщо, огромна част от имената, които използваме, са от еврейски или гръцки произход. Иван, Стефан, Георги, Петър, Александър и т.н., както женските им еквиваленти и различните вариации (например Йоана/Ивана/Иванка/Иванина...)

Славянските имена обаче също не са малко. На имена като Божидара, Мирослав, Светла, Явор произходът, а обикновено и значението, са съвсем ясни. Но освен тях славянски са също Иво, Пламен, Дарина...

На този сайт има много хубава информация за българските имена: http://www.angelfire.com/ca6/ivayla/bgnames.htm Освен сортирането по букви, в него присъстват и списъци с имена, посветени на природата, красотата и т.н. Един от най-добрите сайтове за етимология на имената от цял свят е http://www.behindthename.com/ - тук човек може да намери информация за всякакви народности.

Всъщност идеята на имената е да придават някакъв характер на човека, дори и само като външна украса. Затова ми се струва важно да знаеш какво е значението на собственото ти... Ако беше все тая, защо да нямаме номера вместо имена :)

2 коментара:

nana каза...

Лидия -библейско-име на местност в Палестина, на името на мъченица, загинала за Христос.
Лидия-гр.-апостолоравна.
Не зная кой от двата варианта важи за мен.Чества си и някакъв имен ден, който си е символичен.Но според мен човекът прави името, а не обратното.

Dani каза...

Наистина всеки си има собствен опит с представители на дадено име и по това си е създал асоциации с него. На един му харесва Гергана, защото е бил влюбен в някоя с това име в гимназията, на друг пък Гергана му е била най-антипатичният човек в класа... Така че действително името си е до голяма степен просто средство за отличаване един от друг и няма влияние върху развитието на човека (освен в някои по-фрапантни случаи, когато родителите са се развихрили :Р)

Иначе и двата варианта би трябвало да важат, защото както изглежда първата Лидия е всъщност наречена на местността :)