сряда, 4 януари 2012 г.

Кецове

За първи път видях рекламата в края на лятото и си казах - хубаво име, а пък позьорщина. Добре че подобни предразсъдъци не ме спират да пробвам отново и отново. Както е казал Айнщайн, истинската лудост е в това да повтаряш едно и също нещо безкрайно много пъти и да очакваш различен резултат. В някои случаи обаче трябва да забравиш за подобни "правила" и да повярваш в чудото...

Е, ако говорим за филма, чак чудо да е - не е. Но е много готин филм, свеж и добре изпълнен. Има я идеята, има го подходящото изпълнение към нея. С привкус на Нирвана, диви плажове, леко изтрещели от идиотския живот хора и кецове. Който не си е падал никога по което и да е от тези неща, няма да се изкефи много на филма.

"Кецове" ми напомни доста на Into the Wild. Със сигурност не всеки би се съгласил, че си приличат - външно има много разлики - един-единствен главен герой срещу компания от шестима, следване на цел все по на север срещу безцелно размотаване по един плаж... Но чувството, което ми донесоха, беше много подобно: желанието да излезеш от цялата тая сбъркана цивилизация, да захвърлиш оковите и да бъдеш човек в дивото - мръсен, танцуващ около огъня, може би малко по-свободен. Отчаянието на млади хора, които не намират нищо за себе си в обществото и искат да избягат, да създадат собствен свят. Саморазрушителният край. Дори използваните похвати на разказване малко си приличат: в единия случай дневник, а в другия заснемане на "филм" чрез серия интервюта с героите. Всеки от тях разказващ историята си, сякаш пише в дневника си.

Радва ме много българското кино :)

2 коментара:

Георги каза...

"Кецове" не съм го гледал.
Само реклами или както им казват - трейлъри.
Гледал съм обаче Into the wild. Два пъти.
И много ми харесва това тъжно, емоционално, щастливо, духовно и пълно с живот произведение на изкуството (кое там поред беше киното като изкуство забравих)!

Ще вземеш да ми вкараш сега мушичка в главата да гледам и Кецове-те, след това сравнение.
:-)

Dani каза...

Гледай го, няма какво да загубиш. Обаче е опасно, ако от самото начало си мислиш за Into the Wild... Все пак всеки филм/произведение на изкуството си е уникално, а и паралелите ги прави всеки сам в главата си ;Р Не е задължително нито да ти заприлича, нито да ти хареса. Но ще ми е много интересно да чуя още мнения :)