понеделник, 26 април 2010 г.

Големият лош Фейсбук


- А пък Ива завъртяла ново гадже.
- Леле, верно? Ее.. Ама какъв е?
- Ми някакъв от Нов Български. Трябва да го видиш във Фейсбук, ще ти го покажа.

- Хайде да си направим малко снимки за Фейсбук! Ама да не забравиш да тагнеш, че много мразя да се тагвам сама...

- Хмм, трябва да си разменим контакти.
- Имаш ли Фейсбук?
- О да, естествено - ще те намеря значи.

и така нататък - вариациите са на случаен принцип. Биха могли да се отнасят и до някое от останалите хиляди неща, които напоследък наричаме Фейсбук, а в медиите и по-официални изказвания често се намира като "социална мрежа".

Преди близо две години, когато за първи път видях какво е Facebook, ми се стори много глупава платформа. Вече познавах Myspace и чувствах профила си там почти като лична уеб страница - там имаш много повече свобода да демонстрираш добрия (съответно лошия :Р) си вкус, сглобявайки пространството си. Сега ми хрумва, че това си е залегнало и в името му. Във Facebook собствената страница е плоска - винаги еднаква с малки разлики в безбройните апликации. Защо успя да се наложи тази платформа? Защото е толкова проста, може би? Или защото използва по-хитри и повече трикове за "зарибявка"?

Признавам - в Myspace не съм влизала от месеци. А за Фейсбук става дума всеки ден, по много пъти, даже когато започнах да пиша това, ме навести една приятелка и от тема на тема се стигна до настройките за сигурност... Всъщност не ми е толкова чудно как мрежата успя да се промъкне в живота и ежедневието ни, това може да се обясни с помощта на психологията и биологията, а и дори без да си учен, стига да се познаваш малко по-добре и да можеш да разбереш собствените си мотиви. Ако използваш Фейсбук, разбира се.

Друг въпрос се навърта много често напоследък, съдя по това, че съм го засягала с все повече приятели. Добро ли е, лошо ли е? Според тези хора определено второто. Немскоговорящи "отказали" Фейсбук. Хм, не звучи ли като някаква дрога? Определено да. Всеки ден получавам поне по 5-6 имейла с покани да се присъединя към разни групи, да не говорим за останалите съобщения за събития и подобни. Днес даже ме застигна покана за група "fuckin go out there and do smth for real.."*. Ей, ей - ако искаш да направиш нещо истинско, защо просто не го направиш, а трябва да се присъединяваш към безсмислени групи? Учудвам се, че толкова много интелигентни и разсъдливи хора се занимават в свободното си време с това да разпращат покани, да теглят "късметчета" и да правят идиотски тестове, които нямат и капка истинност в себе си. Не че няма и забавни, но те са 5% от цялото море боклуци.

Но аз използвам Фейсбук и обикновено в дискусиите го защитавам. Винаги са ми харесвали идеите за социални мрежи, преди пишех много във форуми, сега пък се подвизавам и тук - изкушена съм си. Според мен не идеята е лоша, а начините, по които се реализира. Значи, всеки има свободата да ползва платформата както намира за добре. А може и изобщо да не я ползва, разбира се. Не е Фейсбук големият зъл лош, нито пък някакви невидими следящи ни чрез него конспиратори, а самите ние - понеже страницата е просто проекция на нашите слабости и на психологията ни. Не можем да използваме ФБ разумно и смислено? Хайде пък да видим :)

*по-прясна информация: името на групата цели да иронизира всички онези групи, които те призовават да се включиш към разни каузи и дейности, участвайки само "онлайн" и пасивно.

8 коментара:

Lofoten каза...

Мисля си, че за поне половината от използващите фейсбук е виновно овчото самосъзнание. Поне при мен и още няколко човека, с които съм говорил на тази тема е така... под влияние на регистрирани приятели, човек си прави регистрация "за да я види тази книга с лица каква е". И стига да има достатъчно свободно време лесно бива зарибен, защото има хубави неща. Хубави неща = предимно на това, което идва от името му - наистина лесно споделяне на снимки. Повечето от другите функций ги намирам за глуповати.
Обаче грандиозния успех се дължи предимно на късмет и до година две ще затихне вероятно, доколкото знам и майспейс е било доста популярно.
A може би това, че всичко във фейсбук е на едни и същи места всъщност е доста харесвано. Повечето хора го намират за практично, защото винаги знаят кое къде е и така разглеждат профилите механично, без да натоварват мозъченцата си.
Пък и ето, за нещо толкова смотано, колко много неща ми хруна да напиша. Плюс това, факт е, че когато седя на компютъра, почти няма път, в който да не вляза във фейсбук. Просто се превръща в навик. И едва ли само аз съм така.

Dani каза...

Да, причините да се развие така са много и са малко или повече обясними.. Чудя се доколко такива трендове могат да се предскажат предварително :Р То се получава и ефектът на търкалящата се снежна топка, т.е. трябва само известно начално ускорение.

А дали ще замре, предстои да видим тепърва. Живеем в интересна епоха :Р Понякога се чудя с коя друга от историята на човечеството мога да я сравня... но е трудно.

Fiona Smokes каза...

Хей, Стан, защо не адднеш баба си във фейсбук? Тя е в болница, Стан, как можеш?!
Днес за първи път се улових, че проверявам профила си във фб преди пощата си: вече докрай потънах в конформистичната вълна. Поне ми е ясно, че пощата изпълнява същата функция в поостарял и наложил се вариант.
Иначе, Дани, не е лош коментарът ти относно фб, но знаеш коя ми е любимата статия..на тази й липсва нещо по-така :Р

Dani каза...

Мда, знам аз какво й липсва, но "няма да ти дам" :D УФ, сега е заето време, а пък ми се пише...

Tender каза...

Dani, ne 4e ne6to, no v news-a na grupata mi, koqto si citirala, stoi slednoto: Recent news: nothing has happened yet since ppl are too busy joining this group.
grupata e s ironi4na cel, prava si v tova, koeto kazva6 :)
iii 6te mine i tazi maniq, tva e kato s forumite edno vreme ;)

Dani каза...

Абе с иронична или не - пак резултатът е същият :D Такива групи омаловажават смислените неща, защото като си вляза в имейла и видя 5 такива, може и да не отворя 6тото съобщение, а то да се отнася до смислена инициатива или някое събитие..

Tender каза...

ami.. 6tom fb e takava boza, koqto opisva6 v post-a si, ne mislq, 4e e normalno tam da tyrsi6 informaciq za event-i i iniciativi. vse edno da si napi6e6 kursovata s wikipedia, no? ;)

Dani каза...

Никъде не съм казала, че ФБ е боза, а че в него има твърде много боза - има известна разлика между двете. А информационната страна е едно от най-готините предимства на ФБ (защото не само се информира, ами това става в някаква обща мрежа). Е, окей, явно не може без всичко останало, което според моите дефиниции е боза. Иначе съжалявам, че съм цитирала точно тази група и съм те засегнала. Това пък е което най-малко бих искала!!! Приеми го като перфектната илюстрация на онези групи, които сама си искала да иронизираш. Ще редактирам поста малко в следващите дни.