четвъртък, 22 юли 2010 г.

Енергия на бъдещето

Целия юли месец слушаме и четем за договарянето на нови цени за газ от Русия и подписването на споразумения за „Южен поток”. Назрял е моментът да започна един проект, който ми се върти от известно време в главата. Пък и бях обещала продължение на разказа за еко-фестивала, състоял се в началото на юни. Е, надали ще бъде смислено да се впусна в детайли за всичко, което съм видяла, научила и преживяла там. Затова пък вдъхновението, което получих под формата на информация, идеи и ентусиазъм, кристализира в следното: всеки месец ще пиша за проект, технология, политика или каквито и да било новости, свързани с енергията на бъдещето.

Въпросът е важен не само заради оспорваната теория, че климатът на Земята се променя в следствие на човешката дейност. Става дума също и за постепенното изчерпване на ресурсите от горива, за екологичните опасности (като катастрофата в Мексиканския залив), както и за болезнената ни зависимост от големите производители на енергия. Нужно е само да се огледаме: човекът в цивилизования свят е нищо без енергия – за да готви, да се топли, да работи, да се забавлява...

Няма да огранича темата само до т. нар. алтернативни източници – например, има много поддръжници и на атомната енергия. Целта е да научим малко повече за съществуващите идеи – независимо дали вече приложени или не – и да помислим какви шансове и опасности крият зад себе си.

Първата статия ще се появи в края на месеца =)
Дотогава: много слънце, усмивки и по-малко електроенергия...