петък, 30 юли 2010 г.

Енергия от пустинята

Какво ще се получи, ако част от територията на Сахара бъде покрита със соларни инсталации?

Проектът се нарича Desertec, а една от главните му цели е да снабдява Европа с 15% от нужната й днес енергия. Ако ви изглежда малко, имайте предвид, че в този план (изпълним най-рано 2020-2030г.) немалък процент от енергията се добива от местни алтернативни източници като водни и вятърни електроцентрали или соларни панели на място. Друга част пък би останала зависима от изчерпаемите ресурси.

Desertec е известен главно заради идеята да се използва слънчевата енергия в пустинята, но всъщност той се състои от повече компоненти - разработването на подходящи алтернативни източници в целия район ЕС + БИСА (Близък Изток и Северна Африка), както и създаването на канали между тях. Ето и карта на проекта, която не е особено информативна, затова пък представя главните щрихи нагледно.

Освен за ЕС, соларната енергия, добивана от Сахара, би покривала голяма част от енергийните нужди на местното население, т.е. на северноафриканските държави. От картата се вижда, че за България е отредено производството на биоенергия, не е много ясно обаче кой би я произвеждал и при какви условия.




Кой стои зад проекта?
Магическите думички: Транссредиземноморска Кооперация за Обновяема Енергия
Понеже това не помага особено, се налага да конкретизираме: първо, в кооперацията участие взимат Римския клуб - състоят се от специалисти в най-разнообразни области от целия свят. Обявяват за свои основни цели опазването на околната среда, глобализацията (не одобряват обаче настоящите тенденции), устойчивото развитие, трансформацията на обществото, най-вече на ценностите му, както и мира и сигурността. Накратко, казват, че искат да решат световните проблеми.
Другите участници са Хамбургската фондация за опазване на климата и Националния център за енергийни проучвания на Йордан. Повечето от останалите членове на фондацията са немци.

Сред проявилите интерес са Siemens, Deutsche Bank, енергийните компании E.ON и RWE, както и застрахователите Munich Re.
Сумата, която най-често се споменава като обща инвестиция до 2050г., са 400 милиарда евро.

Основните идеи
Концентрирана соларна енергия:
Огромни огледала се поставят така, че да отразяват и концентрират слънчевата светлина върху определени точки, подобно на съсредоточаването на лъчи през увеличителни лещи. Създадената топлина се използва за задвижването на парни турбини, които от своя страна генерират електричество.
Според изчисленията на Немския Космически Център, със соларни инсталации е нужно да се покрие по-малко от 1% от пустините по света, за да се произведе толкова електричество, колкото светът използва днес.

Концентрираната соларна енергия може да се използва допълнително и за превръщането на морска вода в сладка. Така евентуално би могла да се осигури питейна вода за местното население, както и напояване за изкуствените канали.

Видео с кратки обяснения на английски


Тези идеи не са нови - те са залегнали до голяма степен и в "Проект Гора: Сахара". В Испания пък технологията на концентрираната соларна енергия вече функционира в големи мащаби: станцията Андасол 1. Тъй като ЕС предвижда алтернативните източници на енергия да се подпомагат финансово (чрез така наречените feed-in-tariffs), испанското правителство гарантира цени от 26 евроцента/kWh за 25 години. Целта е да се осигури благоприятна среда за процъфтяване на този бизнес в страната. Най-малко от такива финансови механизми се нуждаят на местата, където слънчевата светлина е най-много - области в Америка, Африка, Китай, Индия, Австралия или БИСА. Съответно там цените на електроенергията биха паднали най-бързо. Изчисленията на Немския Космически Център показват, че при построяването на множество соларни станции в следващите десетилетия, цената би могла да падне до 4-5 евроцента/kWh.

Андасол 1 в Испания








Инициативата Desertec вече има подкрепата на немското правителство в лицето на Ангела Меркел, която изразява желание да се освободи от зависимостта от руския газ. Доколко обаче това е стабилна във времето позиция, може само да се предполага. Германия залага доста на алтернативната енергия и има не една програма за финансирането й (например подпомагане на хората, решили да поставят соларни панели на покрива на къщата си). Но в проект като Desertec има и много неизвестни, а и неговото изпълнение се нуждае от повече години, през които правителството със сигурност ще се смени неведнъж.

Позитивното в Desertec?
- Опит да се изтръгнем от хватката на изчерпаемите източници на енергия, както и евентуално от енергийната ни зависимост от Русия (последното поне в някаква степен).

Някои Въпросителни
- Не означава ли един такъв мащабен проект същата зависимост от големи производители?
- Доколко регионът БИСА е стабилен политически? Европа би могла да се окаже в неприятно положение, ако някоя от страните внезапно откаже да кооперира, а това е сравнително реалистично в тази част на света. Значи, кранчето пак да спре, само че този път не от Русия.
- До каква степен е "екологично чист" проект - колко дълго могат да функционират соларните инсталации и какво е необходимо за поддръжката им? Можем ли да изхождаме от гореспоменатия 1% застрояване на пустинята? 1% изобщо малко ли е (ако е съсредоточен само в Сахара, 1% от общата пустиня на Земята би могъл да бъде например 20% от Сахара... така че има известна относителност в данните, изнасяни от фондацията).

още по темата:
Сайта на фондацията Desertec: http://www.desertec.org/
5-минутно клипче от Deutsche Welle на английски: http://www.youtube.com/watch?v=FKmUALFRhhs&feature=related